Natuurkunde Olympiade Junior

Nieuws

[2023-06-15] Thijmen Vanholder wint Natuurkunde Olympiade Junior 2023

Alle finalisten van de NOJ 2023

Finalisten zijn bezig met de practicumtoets over het foto-elektrisch effect

Uit het hele land reisden leerlingen van klas 2 en 3 van het HAVO en VWO voor de finale naar de Universiteit Utrecht voor een wedstrijd vol uitdagende natuurkundeopgaven. Voorafgaand hadden de finalisten een filmpje gemaakt waarin ze zelf de uitleg geven van het antwoord op een vraag uit een eerdere ronde van deze olympiade. 

De finale van de Natuurkunde Olympiade Junior 2023 is gewonnen door Thijmen Vanholder van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. Hij maakte een fantastisch filmpje met uitleg van een vraag uit de eerste ronde. In het filmpje demonstreert hij met lego in welke richting een zeil op een boot zou moeten staan om vooruit te varen bij een Westenwind. De finale vond plaats afgelopen donderdag 15 juni aan de Universiteit Utrecht. Voor de eerste prijs ontving hij een tegoedbon van 150 euro en een oorkonde. 

Op de tweede plaats belandde Max Viskaal, ook van het Lorentz Casimir Lyceum en de derde plaats was voor Victor Tichelaar van het Gymnasium Haganum. 

Op de dag van de finale moesten de leerlingen nog een laatste toets doen: een practicumtoets. Dit jaar was het foto-elekrisch effect het onderwerp van de practicum toets. De finalisten gingen aan de slag met LEDs om de constante van Planck te bepalen, en maten ook het vermogen van een zonnecel. Alle finalisten kregen als cadeau een zongedreven ventilator mee naar huis; van dit zonnepaneeltje hadden ze juist zelf het vermogen bepaald. 

Na de toets waren er twee lezingen: prof. dr. Peter van der Straten over de nieuwste ontwikkelingen rond om ruimte-tijd kristallen en dr. Ro Jefferson over de Natuurkunde achter AI, met de gelegenheid om vragen te stellen aan deze wetenschappers. 

Wil je ook meedoen aan de NOJ? Houd dan deze website in de gaten, en vraag je natuurkunde/scheikunde docent om je klas in te schrijven voor volgend jaar! 

De Natuurkunde Olympiade Junior wordt georganiseerd door het Departement Natuurkunde en het Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht.