Nieuws
[2022-06-17] Robert Stepanyan wint Natuurkunde Olympiade Junior 2022
De finale van de Natuurkunde Olympiade Junior 2022 is gewonnen door Robert Stepanyan van de Trevianum Scholengroep te Sittard, en wel met 54 van de 56 punten op het practicum(!). De finale vond plaats afgelopen donderdag 16 juni aan de Universiteit Utrecht. Voor de eerste prijs ontving hij een tegoedbon van 150 euro en een oorkonde.
Op de tweede plaats belandde Casper Heimel van het Utrechts Stedelijk Gymnasium en de derde plaats Boas Bakker gaat naar Groningen naar het Willem Lodewijk Gymnasium.
Uit het hele land reisden leerlingen van klas 2 en 3 van het HAVO en VWO voor de finale naar de Universiteit Utrecht voor een wedstrijd vol uitdagende natuurkundeopgaven. Voorafgaand hadden de finalisten een filmpje gemaakt waarin ze zelf de uitleg geven van het antwoord op een vraag uit een eerdere ronde van deze olympiade.
Op de dag van de finale moesten de leerlingen nog een laatste toets doen: een practicumtoets. Met een maatcilinder, een veerunster, een stukjes pvc buis, een stemvork en genoeg beschikbaar water gingen ze aan de slag. Door gebruik te maken van de eigenschappen van staande golven en de wet van Archimedes bepaalden ze de snelheid van geluid en de dichtheid van pvc. Creatieve meetopstellingen werden gebouwd en veerunsters zo nauwkeurig mogelijk afgelezen, met als achtergrond het geluid van tal van stemvorken. Alle finalisten kregen als cadeau de stemvork waarmee ze gewerkt hadden mee naar huis.
Na de toets waren er twee lezingen: Prof. Dr. René van Roij over blauwe energie en dr. Claudia Wieners over de klimaatcrisis en mogelijke omstreden noodoplossingen ervoor, met de gelegenheid om vragen te stellen aan deze wetenschappers.
Wil je ook meedoen aan de NOJ? Houd dan deze website in de gaten, en vraag je natuurkunde/scheikunde docent om je klas in te schrijven voor volgend jaar!
De Natuurkunde Olympiade Junior is een initiatief van het Delta Instituut voor Theoretische Natuurkunde, en wordt georganiseerd door het Departement Natuurkunde en het Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht.
Delta ITP is één van de Zwaartekracht-programma’s van NWO, waarin de afdelingen theoretische natuurkunde van de Universiteit Leiden, de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam samenwerken.